11  Hyvän kuvan ottaminen

11.1  Yleistä

Hyvä kuva on monen eri toiminnon ja asetuksen summa, vaikka jotkin toiminnot ja asetukset vaikuttavat kuvaan enemmän kuin toiset.
Voit kokeilla seuraavia toimintoja ja asetuksia:
  • Lämpökameran tarkennuksen säätäminen.
  • Lämpökuvan säätäminen (automaattisesti tai manuaalisesti).
  • Sopivan lämpötila-alueen valitseminen.
  • Sopivan väripaletin valitseminen.
  • Mittausparametrien vaihtaminen.
  • Kuvan tasapainotuksen (non-uniformity correction, NUC) suorittaminen.
Seuraavissa kohdissa selitetään, miten näitä toimintoja ja asetuksia käsitellään.
Joissakin tilanteissa haluat ehkä piilottaa kuvan päälle tulevat grafiikkatekstit, jotta näkymä on parempi.

11.2  Lämpökameran tarkennuksen säätäminen

Tarkennuksen säätäminen oikein on erittäin tärkeää. Virheelliset tarkennussäädöt vaikuttavat siihen, miten kuvatilat toimivat. Tarkennusasetukset vaikuttavat myös lämpötilan mittaamiseen.

11.2.1  Manuaalinen tarkennus

Voit säätää tarkennusta manuaalisesti kiertämällä tarkennusrengasta. Lisätietoja on kohdassa 7.4.1 Manuaalinen tarkennus .

11.2.2  Automaattitarkennus

Voit tarkentaa lämpökameran automaattisesti painamalla automaattitarkennuspainiketta. Lisätietoja on kohdassa 7.4.2 Automaattitarkennus .

11.2.3  Jatkuva automaattitarkennus

Lämpökameran automaattitarkennuksen voi määrittää jatkuvaksi. Lisätietoja on kohdassa 7.4.3 Jatkuva automaattitarkennus .

11.3  Lämpökuvan säätäminen

11.3.1  Yleistä

Lämpökuvaa voi säätää automaattisesti tai manuaalisesti.
Automaattitilassa kamera säätää jatkuvasti tasoa ja mittausaluetta kuvan parasta mahdollista esitystä varten. Värit jakautuvat tasaisesti kuvattavan kohteen lämpötilan mukaan (histogrammin värijakauma). Näytön oikeassa reunassa oleva lämpötila-asteikko näyttää nykyisen mittausalueen korkeimman ja matalimman lämpötilan.
Auto adjustment region -toiminnolla voit valita kuvan alueen ja säätää kuvan väritystä valitun alueen lämpötilojen perusteella. Lisätietoja on kohdassa 11.3.2 Automaattisäädön alue .
Manuaalitilassa voit säätää lämpötila-asteikon arvoja tietyn kuvassa näkyvän kohteen lämpötilan mukaiseksi. Tällä tavoin on helpompi havaita poikkeavuudet ja pienemmät lämpötilaerot valitussa kuvan osassa. Manuaalitilassa värit jakautuvat tasaisesti matalimmasta lämpötilasta korkeimpaan (lineaarinen värijakauma).
Manuaalitilassa kuvaa voidaan säätää koskettamalla näyttöä tai käyttämällä nuolinäppäimistöä. Lisätietoja on kohdissa 11.3.3 Manuaalinen säätö koskettamalla näyttöä ja 11.3.4 Manuaalinen säätäminen nuolinäppäinpainikkeen avulla .
  • Siirry automaattiseen tai manuaalisen kuvansäätötilaan valitsemalla kuvaustilassa icon (Lämpötila-asteikko) ja sitten icon (Autom.) tai icon (Manuaalinen).
  • Manuaalinen kuvansäätötila on käytössä esikatselu-/muokkaustilassa.

11.3.1.1  Esimerkki 1

Alla näet kaksi lämpökuvaa rakennuksesta. Vasemmanpuoleisessa, automaattisesti säädetyssä kuvassa selkeän taivaan ja lämpimän rakennuksen välinen laaja lämpötila-alue tekee kuvan analysoinnista hankalaa. Voit analysoida rakennusta tarkemmin, jos muutat lämpötila-asteikon arvoja paremmin rakennuksen lämpötilaa vastaaviksi.
Graphic
Automaattinen
Graphic
Manuaalinen

11.3.1.2  Esimerkki 2

Alla näet kaksi lämpökuvaa voimalinjan eristimestä. Jotta eristimen lämpötilan vaihtelujen analysointi olisi helpompaa, oikeanpuoleisen kuvan lämpötila-asteikkoa on muutettu paremmin eristeen ympäristöä vastaavaksi.
Graphic
Automaattinen
Graphic
Manuaalinen

11.3.2  Automaattisäädön alue

Kun säädät lämpökuvaa automaattisesti, se säädetään niin, että kuvan kirkkaus ja kontrasti ovat parhaat mahdolliset. Tämä tarkoittaa, että väritiedot jaetaan kuvan olemassa oleviin lämpötiloihin.
Joissakin tilanteissa kuva voi sisältää erittäin kuumia tai kylmiä alueita tutkittavan alueen ulkopuolella. Tällaisissa tapauksissa voit halutessasi jättää kyseiset alueet pois ja käyttää väritietoja vain tutkittavan alueen lämpötiloihin. Tämä onnistuu, kun valitset pienemmän automaattisäädön alueen.
Valitse automaattisäädön alue kohdassa icon (Asetukset) > Laitteen asetukset > Käyttäjäliittymän asetukset > Automaattisäädön alue.

11.3.3  Manuaalinen säätö koskettamalla näyttöä

11.3.3.1  Yleistä

Kuvan manuaalisen säädön kosketusominaisuuden voi määrittää käyttöön tai pois käytöstä. Valitse icon (Asetukset) > Laitteen asetukset > Käyttäjäliittymän asetukset > Manuaalinen kosketussäätö > Käytössä / Ei käytössä.
Kun manuaalinen kuvansäätötila on käytössä, lämpötila-asteikon oikealla puolella näkyy säätöpyörä. (Käytettävissä, kun manuaalinen kosketussäätö on käytössä.)
Graphic

Kuva 11.1  Manuaalinen säätötila käytössä

11.3.3.2  Toimenpiteet

11.3.3.3  Kuvan automaattinen säätö manuaalitilassa

Kuvaa voidaan säätää automaattisesti manuaalisessa kuvansäätötilassa koskettamalla näyttöä. Kuva säädetään automaattisesti kosketetun kohdan ympärillä olevan alueen lämpötilan mukaan. Lämpötila-asteikon ylä- ja alatasot asetetaan alueen enimmäis- ja vähimmäislämpötiloiksi. Voit käyttää väri-informaatiota vain olennaisiin lämpötiloihin, jolloin saat lisää yksityiskohtia sinua kiinnostavalla alueella.
Graphic

11.3.3.4  Kosketusnäytön lukitus

Kun kuvan tasot on säädetty siten, että pystyt tarkastelemaan sinua kiinnostavaa aluetta, voit lukita kosketusnäytön ja näin estää tahattomat ylimääräiset säädöt.
Lukitse näyttö koskettamalla kuvaketta icon lämpötila-asteikon vasemmalla puolella.
Avaa näytön lukitus koskettamalla kuvaketta icon lämpötila-asteikon vasemmalla puolella.

11.3.4  Manuaalinen säätäminen nuolinäppäinpainikkeen avulla

11.3.4.1  Manuaaliset säätötilat

Manuaalisessa säätötilassa on kaksi eri asetusta (käytettävissä vain nuolinäppäinpainikkeella):
  • Taso, mittausalue: tämän asetuksen ollessa valittuna voit manuaalisesti säätää tasoa ja mittausaluetta nuolinäppäinpainikkeella.
  • Taso, maks., min.: Tämän asetuksen ollessa valittuna voit manuaalisesti säätää tasoa nuolinäppäinpainikkeella. Voit myös muuttaa korkeinta ja matalinta lämpötilaa erikseen.
Valitse manuaalisen kuvansäätötilan tyyppi kohdassa icon (Asetukset) > Laitteen asetukset > Käyttäjäliittymän asetukset > Manuaalinen säätötila.

11.3.5  Manuaalisäätö Taso, mittausalue -tilassa

Toimi seuraavasti:

11.3.6  Manuaalisäätö Taso, maks., min. -tilassa

Toimi seuraavasti:

11.4  Kameran lämpötila-alueen muuttaminen

Kamera kalibroidaan erilaisia lämpötila-alueita varten. Valittavissa olevat lämpötila-alueet vaihtelevat kameran mallin mukaan.
Tarkkoja lämpötilamittauksia varten Kameran lämpötila-alue -asetusta on muutettava tutkittavan kohteen oletuslämpötilaan sopivaksi.

Toimi seuraavasti:

11.5  Väripalettien vaihtaminen

Voit vaihtaa väripalettia, jonka avulla kamera näyttää eri lämpötilat. Paletin muuttaminen voi helpottaa kuvan analysoimista.
Tässä taulukossa on kuvattu erilaisia väripaletteja.
Graphic
Iron
Graphic
Arktinen
Graphic
Sateenkaari
Graphic
Sateenkaari – suuri kontrasti
Graphic
Valkoinen kuuma
Graphic
Musta kuuma
Graphic
Laava
 

Toimi seuraavasti:

11.6  Mittausparametrien vaihtaminen

Tarkkojen mittaustulosten saaminen edellyttää seuraavien mittausparametrien asettamista:
  • Emissiivisyys.
  • Heijastuva lämpötila.
  • Kohteen etäisyys.
  • Ilman lämpötila.
  • Suhteellinen ilmankosteus.
  • Ulk. IR-ikkunan kompens.
Mittausparametreista Emissiivisyys on tärkein määrittää oikein. Jos Emissiivisyys-arvo on alhainen, Heijastuva lämpötila -parametrin merkitys korostuu. Parametreilla Kohteen etäisyys, Ilman lämpötila ja Suhteellinen kosteus on merkitystä, jos kuvattava kohde on kaukana. Ulk. IR-ikkunan kompens. -parametrin on oltava valittuna, jos suojaikkunaa tai ulkoista linssiä käytetään.
Voit määrittää mittausparametrit yleisesti. Voit myös muuttaa mittaustyökalun Emissiivisyys-, Heijastuva lämpötila- ja Kohteen etäisyys -parametrit paikallisesti.
Lisätietoja on kohdassa 13.5 Mittausparametrien vaihtaminen .

11.7  Kuvan tasapainotuksen (non-uniformity correction, NUC) suorittaminen

11.7.1  Yleistä

Kun lämpökameran näytössä näkyy Kalibroidaan…, kamera suorittaa kalibrointia, jota lämpökuvauksessa sanotaan kuvan tasapainotukseksi (NUC). Kuvan tasapainotus on kameran ohjelmiston suorittama kuvan tasapainotus, joka kompensoi ilmaisinosien ja muiden optisten ja geometristen häiriöiden erilaisia herkkyyksiä 7 . Lisätietoja on kohdassa 27 Tietoja kalibroinnista .
Kuvan tasapainotus suoritetaan automaattisesti esimerkiksi käynnistämisen yhteydessä, mittausaluetta vaihdettaessa tai ympäristön lämpötilan vaihtuessa.
Kuvan tasapainotus voidaan suorittaa myös manuaalisesti. Tämä on hyödyllistä silloin, kun haluat tehdä tärkeän mittauksen ja minimoida kuvan häiriöt. Haluat ehkä suorittaa kalibroinnin manuaalisesti esimerkiksi juuri ennen kuvasarjan tallentamista.

11.7.2  Kuvan tasapainotus manuaalisesti

Suorita manuaalinen kuvan tasapainotus painamalla kuvakansiopainiketta icon yli 2 sekuntia.

11.8  Kaiken kuvan päällä näkyvän tiedon piilottaminen

Kuvan päällä näkyvät tiedot koostuvat kuvan päällä näkyvistä grafiikkateksteistä ja tiedoista. Kuvan päällä näkyviin grafiikkateksteihin kuuluu mm. mittaustyökalujen symbolit, tulostaulukot ja tilakuvakkeet. Asetukset -valikossa aktivoitavat kuvan päällä näkyvät tiedot sisältävät lisätietoja, kuten päivämäärän, emissiivisyyden ja ilman lämpötilan. Lisätietoja on kohdassa 6.4.5 Kuvan päällä näkyvät tiedot .
Voit halutessasi piilottaa kaikki kuvan päällä näkyvät tiedot painamalla ohjelmoitavaa painiketta.
Graphic
Kuva, jonka päällä on näkyvissä grafiikkatekstit ja kuvan tiedot.
Graphic
Kuva, jonka päällä näkyvä tieto on piilotettu.

Toimi seuraavasti: